Botox

Botox – Botulinumtoxin

Botox är världens mest använda metod för borttagning av rynkor i ansiktet och ger i det närmaste oslagbart resultat.

I händerna på erfarna läkare och sjuksköterskor är Botox idag mycket säker och högeffektiv metod för hudföryngring.

Om Botox

Botox är ett muskelavslappnande medel som används för att minska rynkor och reducera ansiktsmimiken. Vanliga behandlingsområden är rynkorna i pannan, argrynkan och kråksparkar kring ögonen. Man kan även använda Botox i medicinskt syfte, så som vid behandling av migrän, spänningshuvudvärk, tandgnissling och svettbehandling

Botulinumtoxin Typ A

Botox är en förkortning på proteinsubstansen Botulinumtoxin Typ A. Botulinumtoxin är ett väl beprövat läkemedel som förhindrar frigörandet av signalsubstanser mellan nerv och muskel, vilket bidrar till avslappning av muskeln. Botulinumtoxinet används med fördel på mimiska rynkor som uppstått tillföljd av muskelsammandragningar i huden.

Efter injektionen av Botulinumtoxin har de muskler som drar ihop huden, till exempel i pannan eller runt ögonen, minskad förmåga att dra ihop sig och huden blir med tiden märkbart slätare.

 

Inför en behandling

Inför behandling med Botulinumtoxin kräver vi konsultation minst 48 h innan – Dock ej om du har varit hos oss de senaste 6 månaderna.

Under konsultationen tittar vi på möjligheterna behandla dig med botox och du får information om hur behandlingen går till och vilket priset blir för just din behandling. Du får under konsultationen också möjlighet att ta upp de förväntningar och funderingar Du har inför behandlingen. Om Du äter läkemedel eller har någon bakomliggande sjukdom är det viktigt att informera oss om det på konsultationen. Det kan ibland påverka behandlingsmöjligheterna och behandlingsresultatet.

Under tiden man är gravid eller ammar utför vi inga behandlingar. Ej heller under IVF-behandling.

Hur en behandling går till

 • Konsultation genomförs minst 48 h innan behandling enligt ny lag från 1 juli 2021.
 • Behandlande läkare/sjuksköterska föreslår placering av botox utifrån dina önskemål av resultat
 • Huden inspekteras och desinficeras före injektionen påbörjas
 • Små mängder av botulinumtoxin injiceras i utvalt område i hud eller muskel
 • Huden inspekteras och kontrolleras behandlande läkare/sjuksköterska
 • Små upphöjda områden och viss rodnad syns direkt efteråt men försvinner i regel inom 30 min
 • Små blåmärken eller stickmärken kan uppstå
 • Efter avslutad behandling är man välkommen att sitta ned på kliniken en stund

 

Svar på vanliga frågor

Effekten av Botulinumtoxin uppträder först efter 3-14 dagar och varar i genomsnitt 3-4 månader. Redan efter 2 månader börjar musklerna återfå sin funktion och vid 3 månader behövs i regel en ny dos. Före ny dos administreras ska stor del av muskelkraften återfåtts, detta för att få god effekt samt minska biverkan på lång sikt. Durationen varierar beroende på individuella fysiologiska faktorer, hudens tillstånd, behandlat område, dosen som injicerats och livsfaktorer såsom solning och rökning.

Känslan av beröring i det behandlade området bibehålls oförändrad. Huvudvärk är relativt vanligt och kan uppstå dagarna efter behandling. När pannan behandlats kan man uppleva en tyngdkänsla över ögonen, den försvinner i regel efter ett par veckor. Även viss svullnad runt ögonen kan uppkomma men försvinner normalt även den efter ett par veckor.

Om effekten är otillräcklig eller resultatet asymmetrisk, kan vi göra en ‘touch-up’-behandling efter 14 dagar. Detta ingår i priset.

Undvik i 48 h efter behandling med Botulinumtoxin

 • Solexponering och UV-ljus
 • Bastu och varma bad
 • Andra estetiska behandlingar och kirurgiska ingrepp
 • Massage av det behandlade området
 • Alkohol

Risken för allergiska reaktioner eller överkänslighet är liten. Om biverkan uppstår kontakta oss på info@renewskin.se. Vid uttalade besvär med allergi eller andningsbesvär kontakta sjukvården eller ring 112.

Användningsområden

Användningsområdena för botulinumtoxin blir bara fler och metoder och arbetssätt utvecklas snabbt. Inom estetiken används det oftast för avlägsnande av ”bekymmersrynkor”, pannrynkor och utslätning av ”kråksparkar” vid ögonen och höja ögonbrynen.

Botoxbehandlingar – pris

Behandling med Botuliniumtoxin typ A

Botox Tid Pris
Konsultation hos Leg Läkare 15 min 500:-
Botox – 1 zon 15 min 3500:-
Botox – 2 zoner 15 min 4000:-
Botox – 3 zoner 30 min 4500:-