Vad gör egentligen strålningen mot din hud?

Vad gör egentligen strålningen mot din hud?

 

Att solens strålning är skadlig i för stora doser är något de flesta vet om, men trots det ökar antalet fall av malignt melanom i Sverige. Här berättar vi vad olika strålningar gör mot din hud.

☀️ UVA

UVA-strålar är skadliga för huden eftersom att de producerar fria radikaler som i sin tur kan orsaka fotoåldrande, förändring i kollagen- och elastinfibrer (huden blir slapp, förlorar sin spänst och fina linjer/rynkor uppstår), soleksem, pigmentförändringar och hudcancer.

☀️ UVB

UVB-strålar tränger in i hudens översta skikt och skadar DNA i hudcellerna och gör huden brun. Produktionen av det bruna pigmentet är hudens sätt att skydda sig från strålarna.
Om du utsätts för mycket för UVB-strålar och inte är är tillräckligt skyddad kan din hud bli bränd, vilket är en varningssignal från hudcellerna. När huden har blivit bränd, kommer huden att försöka reparera skadorna. I värsta fall kan skadan leda till hudcancer.

☀️ IR
Vid överexponering av IR-strålar svarar huden med att producera fria radikaler och förändring sker i kollagen- och elastinfibrer. IR-strålar kan också orsaka hudirritationer och förändringar som liknar de som orsakas av UV-ljus, det vill säga fotoåldrande, soleksem, pigmentförändringar och hudcancer.

☀️ HEV
Vi utsätts för HEV-ljus genom bland annat våra smartphones och datorer. Överexponering av blått ljus påskyndar oxidationsprocessen i huden. Ljuset kan framkalla inflammationer och skador i hudbarriären vilket i sin tur kan resultera i förtidigt åldrande, ojämn hudton, matthet, pigmentförändringar, fina linjer och rynkor.

Hos oss hittar du flera olika solskydd från Nimue, pHformula och Drk Dermal Health Care